niedziela, 24 czerwca 2012

Kulinaria: kieszonki z kurczakiem i szpinakiem z fetą

Tym razem kulinarnie.



Jako, że dziś niedziela to i obiad wypadałoby zjeść 'lepszy' ... tzn. więcej czasu mu poświęcić niż zwykle.
Spokojnie, bardzo dużo więcej to nie będzie! :)
Dziś w menu kieszonki z ciasta francuskiego (tym razem light) z piersią z kurczaka oraz szpinakiem i fetą.

Wykonanie jest dziecinnie proste. Jeśli mamy świeży szpinak (jak ja) to go myjemy, tniemy na mniejsze części, podsmażamy soląc, pieprząc i dodając czosnku (najlepiej świeżego, polskiego). Po przestudzeniu dodajemy 2 łyżki rozdrobionej fety. Merdu-merdu.

Kurczaka marynujemy w przyprawach (u mnie 'do kurczaka' i ziołach prowansalskich z czosnkiem) przez 0,5h. Obsmażamy na patelni (nie musi się całkowicie przysmażyć, tak tylko by miał kolorek).

Gotowe ciasto francuskie (tym razem upolowałam wersje light) rozkładamy na stolicy, tniemy na 6 części, nakładamy po kolei: kurczak, szpinak z fetą i na to plaster pomidorka (u mnie koktajlowy). Ot, tak:




Cztery rogi ciasta łączymy ze sobą robiąc sakiewkę, kieszonkę:


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200st.C na ok. 15 minut.


Pyszności! Smacznego!


p.s.
Pamiętajcie, że powinno się mocniej przyprawić szpinak i kurczaka bo cisto jest dośc neutralne i może zniwelować smak przypraw!



Lui









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania.
Dyskusje wielce wskazane.
Chamstwo, złośliwość i spam będą usuwane!